Tulisijat Kuhmo
Energiatehokkuutta, pieniä päästöjä, lämpöä ja tunnelmaa – sitä kaikkea PuhdasTulen tulisijoilla
Warma -uunit
PuhdasTuli tarjoaa sinulle markkinoiden tehokkaimmalla hyötysuhteella lämmittävät Warma-Uunit; asennus- ja toimivuustakuulla.
Warma-Uunit perusti kokenut uunimuurari Vesa Salminen. Hänen tietotaitonsa näkyy Warma-Uunin rakenneratkaisuissa. Vesan ja tuotekehitysinsinööri Akin innovaationa syntyi myös patentoitu Puupihi -tekniikka. Sen avulla ensiö- ja toisioilma ohjataan palotapahtumaan mahdollisimman optimaalisella tavalla. Tulipesän takaa palamistapahtumaan ohjattu toisioilma saa palokaasut palamaan jopa 900 °C kuumuudella pienessäkin tulipesässä. Ensiöilman eli arinailman hallittu rajoittaminen puolestaan saa puut palamaan hitaammin ja tasaisemmin. Ensiöilmaa voidaan rajoittaa näin paljon vain, jos toisioilma riittää sytyttämään palokaasut. Warma-Uunin tulipesän tarvitsema kokonaiskorvausilmamäärä onkin selvästi pienempi kuin tavallisen tulipesän vaatima ilmamäärä. Siksi uuni lämpiää ja lämmittää puolta pienemmällä puumäärällä kuin perinteinen lämmitysuuni. Hallitumman palamistapahtuman ansiosta myös päästöt ympäristöön jäävät pieniksi.
Samaan pyrkivät nyt kaikki muutkin johtavat tulisijavalmistajat. Mutta Warma-Uunit on edelläkävijä. Moni Warma-Uunin malli polttaa puuta jopa yli 90% tehoilla. Ja kehitystyö jatkuu Warma-Uunin omassa laboratoriossa kaiken aikaa.
Yksi kehitystyön hedelmä on markkinoiden paras tulisijan pellettipoltin. Minkään muun uunivalmistajan tulipesässä pelletti ei pala yhtä tehokkaasti. Warma-Uunin tulipesän voi muuttaa 10 sekunnissa pellettiä polttavaksi tehopakkaukseksi, kun siihen laitetaan Puupihi– pellettipoltin.
Kun tilaat Warma-Uunin PuhdasTuli Oyltä, et maksa siitä koskaan liikaa. Saat sen yhtä edullisesti kuin Warma-Uunin omasta nettikaupasta; ja asennus- ja toimivuustakuulla. Lisäksi PuhdasTuli myöntää uunillesi yhden ilmaisen nuohouksen ja huoltokäynnin kaupan päälle.
Warma-uunit
Paikalla muurattu tulisija
Jos kaipaat Warma-Uuniakin yksilöllisempää tulisijaa, suunnitellaan se yhdessä, ja muuraan sen paikan päällä tilaan sopivaksi.
Tämä muuraamani tulisijakokonaisuus voisi sopia esim. tupakeittiön sydämeksi. Nautit tunnelmallisesta avotakan hehkusta aamuhämärässä, ja valmistat puurot ja pannukaffet hellalla. Jos olet lämmittänyt kuvan leivinuunin edellisenä päivänä, lämmintä riittää vielä ylihuomiseksikin.
Uunimestari Pertti Jaakon suunnittelemassa leivinuuniosassa savukaasujen lämpötila nousee jopa yli 1160 °C. Tämän uunin rakenne on poikkeukselisen optimaalinen savukaasujen palamiselle ja juohevalle kululle hormiin saakka. Nykyaikaisten valmistulisijojen (kuten Warma-Uuni) maksimilämpötilat jäävät n. 900 °C asteen, vaikka niissä on patentoidut tekniset ilmansyöttötekniikat. Kaikki Jaakon uunin rakenneratkaisut tukevat palokaasujen palamista korkeassa lämpötilassa. Ainutlaatuisin rakenne on uunin yläpalotila. Seuraavassa kuva yläpalotilan rakenteesta.
Yläpalotila on suuri. Sen pohja on pyöreä ja kaartuu voimakkaasti alas. Minkäälaisia pyörteitä muodostavia ja palokaasujen kulkua häiritseviä rakenteita ei ole. Savukaasuohjureita ei tarvita, koska pohjan muoto ohjaa kuumat kaasut tasaisesti sivukanaviin.
Alemmassa kuvassa on tavallisempi leivinuunin yläpalotilaratkaisu, jossa pohja on tasainen. Jotta uunin sivut saadaan lämpiämään tasaisesti, tarvitaan kuvassa keskellä näkyvät savukaasuohjurit. Vaikka ohjurit haittaavat savukaasujen kulkua vain hieman, ne kuitenkin aiheuttavat pyörteitä ja haittaavat savukaasujen kulkua uudessakin uunissa. Tässä yläpalotilassa lämpötilat jäävät 800-1000 asteeseen (ei huono sekään).
Savukaasohjurit eivät myöskään välttämättä kestä muun uunin käyttöikää. Pienempinä erillisinä rakenteina ne hapristuvat muuta uunia nopeammin 800-1000 asteen lämpötilassa. Jos uunin etuosassa ei ole nuohousluukkuja (kuten tässä), nuohooja työntää harjansa yläpalotilaan uunin oikealla näkyvästä leivinuunin takaosasta. Hän poistaa tasaiselle pinnalle kertyneen irtotuhkan ja mahdolliset irronneet palaset yleensä harjaamalla ne alas poskikanaviin (josta ne saa poistettua). Harjatessa nuohoojan harja osuu myös ohjureihin, ja huonossa kunnossa olevat ohjurit voivat vaurioitua entisestään. Niinpä nuohoojan tulisikin nuohota varovaisen herkästi tällainen vanha ylänuohousluukuton leivinuunin yläpalotila, jossa on savukaasuohjurit.
Jos leivinuunin yläpalotilassa on nuohousluukut edessä, nuohous on helpompi suorittaa ja mahdolliset ohjurivauriot voidaan myös korjata niiden kautta. Mutta savukaasujen juohevaa kulkua ajatellen nuohousluukkujen vaatimat kolot ja kulmat yläpalotilassa eivät ole optimiratkaisu. Jokainen kolo ja kulma aiheuttaa pyörteitä ja haittaa kulkua. Nuohousluukkujen vaatima tila voi heikentää vetoa joskus aika paljonkin. Vetoa on nimittäin saatu parannettua tällaisessa uunissa sillä, että on asetettu irrallinen tiili yläpalotilaan nuohousluukun kolon eteen. Tiili on ohjannut savukaasut koloa juohevammin poskikavaan.
Kolojen ja kulmien palamista heikentävän vaikutuksen voi nähdä siitä, miten lentotuhka kerääntyy tällaisiin paikkoihin. Rakenteet myös mustuvat noesta, koska lämpötila niissä jää alhaisemmaksi. Jos kurkkaa leivinuunin ylänuohousluukuista, niin mustaa nokista pintaa löytyy niiden ympäristössä. Se kertoo matalammasta savukaasujen lämpötilasta niissä kohtaa. Siellä missä savukaasut palavat yli 1000 asteessa, pinnat ovat vaaleita ja noesta vapaita. Seuraavassa kuvassa on Perti Jaakon testileivinuuni purettuna yläosastaan.
Sen yläpalotilaan ei kerry lainkaan nokea, koska savukaasut palavat joka puolella yli 1000 asteessa. Jos tässä uunissa poltetaan vain kuivaa hyvälaatuista polttopuuta, ei yläpalotilaa tarvitse nuohota lainkaan. Sen kautta nuohooja pääsee kuitenkin nuohoamaan poskikanavan yläosan. Harjatessa ei tarvitse kantaa kuitenkaan huolta sitä, että harja tökkii savukaasuohjureihin tai muihinkaan kulmikkaisin rakenteisiin (sellaisia ei ole).
Tämäkin tulisija nokeentuu, ja sen päästöt ovat suuria, jos siinä poltetaan roskia. Puhdas palaminen vaatii aina hyvälaatuiset polttopuut (tai hyvälaatuisen pelletin jos tulisijassa on pelletinpolttomahdollisuus, kuten monissa Warma-Uunin malleissa).
Erinomaisen yläpalotilan lisäksi Jaakon leivinuunissa muutkin yksityiskohdat parantavat savukaasujen palamista ja energian siirtymistä uunin rakenteisiin. Kun savukaasut ovat kuumimmilaan yli 1000 asteessa, ne kulkevat vain 6 senttiä leveän poskikanavan tulitiilipintoja nuollen. Lämpö siirtyy erittäin tehokkaasti uunin painavaan rakenteeseen. Tämän kuristuskohdan jälkeen savukanavat laajenevat tasaisesti alaspäin mentäessä (useimmiten kanavat rakennetaan tasalevyisiksi koko matkaltaan). Laajeneva rakenne houkuttaa savukaasut iloisesti eteenpäin. Myös alakanavien muotoilu tukee savukaasujen matkaa eteenpäin. Lopulta hormiin johtava yhdyskanava nousee jo uunin sisällä kohti hormiliittymää, mikä sekin on tärkeä yksityiskohta kokonaisuudessa. Paikalla muurattujen tulisijojen päästöjä ei jatkossakaan tarvinne mitata, mutta tässä uunissa päästöt ovat varmasti pienet. Savukaasujen palaminen yli 1000 asteessa ja energian tehokas siirtyminen rakenteisiin tekee tästä uunista ekologisen vaihtoehdon pitkälle tulevaisuuteen. Sen piipusta nousee syttymisen jälkeen vain lämpöväreilyä.
Jos lämmität tulisijaasi tositarkoituksella ja säännöllisin välein, on tämä paikalla muurattu kuorellinen tuhansia kiloja painava uuni erinomainen valinta. Erillinen ulkokuorimuuraus mahdollistaa tämän tehopakkauksen hyvin yksilöllisen muotoilun ja ulkoasun. Kylmillään oleville kesäasunnoille kuorellinen tulisija ei ole paras ratkaisu ainoaksi lämmönlähteeksi, koska se alkaa luovuttaa lämpöä hitaasti.
Pertin suunnittelemat uunit eivät toki ole ainoita puhtaasti polttavia paikalla muurattuja tulisijoja. Esimerkiksi vanhat pönttöuunit ilman arinaa ovat polttaneet puuta hyvin tehokkaasti korkean palotilan ja hitaamman palamisen takia.
Vanhan tulisijan korjaus
Jos vanha tulisijasi kaipaa uudistamista tai perusteellisempaa remonttia, arvioidaan yhdessä kannattaako vanhaa korjata ja entistää, tai puretaanko vanha pois ja asennetaan tai muurataan uusi tilalle. Pyydä arvio korjauksesta.
Kevyt piippu vai tiilipiippu?
Harkko- ja teräshormit ovat tänäpäivänä yleistyneet ja tulleet turvallisemmiksi kuin vielä vuosikymmen sitten. Silti myös perinteinen tiilistä muurattu savupiippu on aina erinomainen ja turvallinen ratkaisu.
Teräspiippu on hyvä vaihtoehto silloin, jos kaipaa modernia pintaa ja sirompaa ulkonäköä. Tai jos tulisijan päältä lähtevä piippu näyttää omasta mielestä paremmalta kuin erillinen lattialta nouseva savupiippu. Kevytpiippu on hyvä vaihtoehto myös silloin, jos tiilipiipun vaatima kantava perustus on vaikeasti toteutettavissa. Kevythormi on yleensä myös nopeampi toteuttaa kuin paikalla muurattu savupiippu. Kylmillään olevassa asunnossa harkko ja teräspiippu voi myös olla helpompi saada vetämään, koska sen sisäpinnat heijastavat lämpöä, hormin ilma lämpiää ja veto syntyy nopeammin.
Monissa tapauksissa muurattu savupiippu on kuitenkin paras ratkaisu. Se on aina vähintään yhtä turvallinen kuin kevytpiippu. Tiilipiippujen nokipalon kestävyydestä on pitkäaikaisia ja hyviä kokemuksia. Tiilipiippu sadehatulla suojattuna on todennäköisesti myös pitkäikäisempi. Satavuotias tiilipiippu voi olla edelleen aivan käyttökelpoinen. Teräspiippujen kestävyydestä näin pitkällä aikavälillä ei ole kokemuksia. Monen mielestä merkittävin tiilipiipun etu on kuitenkin se, että tiilipiippu toimii tulisijan lämpöä varaavana jatko-osana, toisin kuin harkko- ja teräspiippu.
Useimmat tämän päivän valmistulisijat rakennetaan niin, että niiden ns. tuplakierto ominaisuuden hyödyntäminen vaatii, että tulisija liitetään savuhormiin ylhäältä tai päältä. Tämä voidaan toteuttaa sekä kevythormeissa että tiilipiipussa.
”Tuplakierto” on vain uusi nimi vanhalle tekniikalle. Vanhoissa kaakeliuuneissa on ollut käytössä triplakiertojakin, ja paikalla muurattuihin uuneihin on rakennettu ns. lämmityspattereita, moninkertaisia savukiertoja. Lämmityspatteri voidaan muurata myös kokonaan lämmitysuunin ulkopuolelle. Se voi olla osa muurattua savupiippua tai perusmuuria. Tällöin jälkilämpö varastoituu laajalle alueelle muuratuihin rakenteisiin.
Kesäkeittiö
Suunnittelen ja toteutan haluamasi kesäkeittiön. Joko alusta loppuun tai vain tulisijamuuraukset. Tässä muurattu ulkotulisija saunan terassilla. Muurikkapannulla paistuu ahven- ja siikafileitä, namskis.
PuhdasTuli Oy
Mikko Palsio
Tervapolku 7
88900 Kuhmo